09 376 14 11
Boek uw afspraak

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor elektrische fietsen, speed pedelecs, hoverboards,…?

Laatste update: 15-03-2023

Voor 1 juni 2019 was er heel wat onduidelijkheid omtrent welke elektrische en gemotoriseerde voortbewegingstoestellen verplicht te verzekeren waren. Denk maar aan elektrische fietsen, speed pedelecs, elektrische rolstoelen, hoverboards, e-steps, enz. De wetgever heeft ingegrepen om deze onzekerheid weg te nemen.

De regels zijn nu eenvoudiger geworden. Vanaf 1 juni 2019 is er voor een elektrische fiets, speed pedelec of een ander voortbewegingstoestel die zelfstandig niet sneller dan 25 km/u kan rijden geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen meer nodig. Het maakt niet uit dat u door het trappen een hogere snelheid kan halen.

! Opgelet, voor bromfietsen van klasse A geldt een andere regeling. Deze blijven wel onderworpen aan de verzekeringsplicht.

Het feit dat een verzekering niet verplicht is, betekent uiteraard niet dat het niet aangewezen blijft om u te verzekeren voor ongevallen. Elektrische fietsen zijn namelijk 40% meer betrokken bij ongevallen met voetgangers en andere fietsers dan gewone fietsen. Bij een eventueel ongeval in uw privéleven, waarbij u schade berokkend aan een derde, kan u zich beroepen op de B.A. privéleven (“Familiale verzekering”). De wetgever rekent erop dat de ‘elektrische fietser’ telkens dergelijke verzekering afsluit. Voor beroepsverplaatsingen zal u zich kunnen beroepen op de aansprakelijkheidsverzekering van uw bedrijf of uw werkgever (B.A. uitbating). In dat laatste geval is het wel aan te raden om na te gaan hoe de polis de aansprakelijkheid dekt in het geval van deelname aan het verkeer.

Voor alle toestellen die autonoom meer dan 25 km/u kunnen rijden, blijft een “autoverzekering” verplicht en zal u bijgevolg een groene kaart moeten kunnen voorleggen.

Bij de aankoop van een speed pedelec doet u er goed aan om na te gaan of de fiets op eigen kracht sneller dan 25 km/u kan rijden.

Als u twijfels hebt of uw toestel verplicht te verzekeren is, of als u reeds verzekerd bent, neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken het graag voor u na.