09 376 14 11
Boek uw afspraak

De dekking van een cataractoperatie binnen uw hospitalisatieverzekering

Laatste update: 31-10-2024

Cataractoperaties komen steeds vaker voor en daarmee ook de vragen over de dekking van deze ingreep binnen de hospitalisatieverzekering. Is er een verschil tussen een ingreep in een oogheelkundig centrum of het ziekenhuis? Is de tussenkomst beperkt qua bedrag? In dit artikel leggen we uit wat precies verzekerd is bij een staarbehandeling en waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten of controleren van uw verzekering.

Ingreep in het ziekenhuis of buiten het ziekenhuis?

De tussenkomst van de verzekeraars verschilt naar gelang de ingreep in het ziekenhuis of buiten het ziekenhuis gebeurt. Aangezien steeds meer ingrepen buiten het ziekenhuis plaatsvinden, bijvoorbeeld in een oogheelkundig centrum, is het van belang om te weten of dit al dan niet in uw verzekering inbegrepen is.

Vaak voorkomende voorwaarden en beperkingen voor de dekking van een operatie buiten het ziekenhuis:

  • De praktijk dient gespecialiseerd te zijn (erkend door het RIZIV) en ook de oogarts zelf dient erkend te zijn.
  • De kosten van de operatie mogen niet hoger zijn dan indien de operatie in het ziekenhuis zou zijn uitgevoerd.
  • De verzekeringsmaatschappij zal de factuur niet rechtstreeks aan het centrum betalen (het zogenaamde derdebetalerssyteem is dus niet van toepassing).
  • Een beperking van de tussenkomst qua bedrag (na het aftrekken van de vrijstelling in de polis). Bij één van onze partners bedraagt de tussenkomst bijvoorbeeld € 600,00 per oog (inclusief kosten vóór & na opname).
  • Er moet een wettelijke tussenkomst van de mutualiteit zijn voor de ingreep.

Ook bij een operatie in het ziekenhuis zijn er bepaalde beperkingen. Deze hebben te maken met het soort lens dat geplaatst wordt. In het volgende hoofdstuk gaan we hier verder op in.

Monofocale lens of multifocale lens?

Een multifocale lens gaat verder dan een monofocale (of unifocale) lens aangezien de patiënt na de ingreep geen (lees)bril meer nodig heeft. Bij een standaardlens blijft men dus van een bril afhankelijk. Er bestaan vandaag ook zogenaamde ‘comfortlenzen’ die ook het zicht op een gemiddelde afstand verbeteren. Deze lenzen liggen tussen de standaard -en multifocale lens.

Belangrijk: het is niet omdat uw ingreep in het ziekenhuis gebeurt dat de verzekeraar volledig in de kosten zal tussenkomen!

Bij het plaatsen van een monofocale lens is er normaal gezien geen probleem. Er is een mutualiteitstussenkomst en de lens zal volledig terugbetaald worden. Indien u beslist om een andere lens (multifocale lens & comfortlens) te laten plaatsen (die verder gaat dan enkel een oplossing voor cataract bieden) dan is de tussenkomst via de verzekeringsmaatschappij beperkt. Deze lenzen komen niet voor in de lijst van het RIZIV omdat er geen medische indicatie voor is. Vaak voorziet de verzekeraar een uitzonderlijke tegemoetkoming van ongeveer € 100,00. De meerprijs blijft dus voor uw eigen rekening.

Vertrouw op Huysman

Wij begrijpen hoe belangrijk het is om op medische ingrepen zoals een cataractoperatie voorbereid te zijn. Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de financiële kant van uw gezondheid!