09 376 14 11
Boek uw afspraak

Fiscale aftrekbaarheid van rechtsbijstandverzekeringen

Laatste update: 15-03-2023

De wet van 22 april 2019 aangaande de fiscale aftrekbaarheid van rechtsbijstandverzekeringen treedt in werking op 1 september 2019. Maar waarom is deze wet interessant voor u?

Het hoofddoel van deze nieuwe wet is om mensen aan te zetten om een polis rechtsbijstand af te sluiten zodat ze beter gewapend zijn bij veel voorkomende juridische conflicten. De wetgever heeft gedacht aan discussies die een grote impact kunnen hebben op het leven en die het financieel welzijn een serieuze deuk kunnen geven. In combinatie met de basisverzekeringen zoals een brand-, auto-, hospitalisatie- en familiale verzekering moet u zich in de toekomst geen zorgen meer maken.

Bent u nog van zin om te bouwen? De nieuwe verzekeringen zullen claims ten aanzien van aannemers, architecten, enz. ten laste nemen. Bouwen blijft voor de meeste mensen de grootste financiële uitgave van hun leven. Het is dan ook belangrijk dat u gewapend bent om uzelf te beschermen als er wat verkeerd loopt.

U heeft het zeker al eens gehoord of misschien zelf meegemaakt: familieleden die vroeger goed overeenkwamen komen door een overlijden in onvrede. Door de onenigheid over de verdeling van de nalatenschap worden relaties verzuurd en ontstaat vaak een patstelling. De nieuwe polissen zullen bijstand voorzien voor erf-, schenkings- en testamentengeschillen, waardoor u niet meer vast zal moeten zitten in een onverdeeldheid. Er wordt ook dekking verleend voor andere belangrijke familiale discussies zoals echtscheidingen en eerste bemiddeling voor ouderschapsregeling, alimentatie, enz.

Bent u werknemer? Discussies met de werkgever, bijvoorbeeld omtrent loon, ontslag of arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen in de dekkingen.

Ook uw belangen als consument worden beschermd! Iedereen heeft al wel eens een bestelling geplaatst waarbij er iets fout gelopen is. Denk maar aan een bestelling bij een buitenlandse firma via het internet, of een firma die al uw brieven, mails en telefoons negeert. Uw rechten laten gelden is niet altijd evident. De in de verzekeringswereld befaamde “contractuele geschillen” zijn gedekt in deze nieuwe verzekeringen.

Voor al deze gevallen en veel meer zal u kunnen rekenen op de bijstand van een professioneel team dat in eerste instantie zal proberen de zaak minnelijk te deblokkeren. Lukt dit niet, dan kan u beroep doen op bijstand van een expert en/of een advocaat.

Verder hebben wij de laatste jaren ondervonden dat een aparte polis rechtsbijstand en de bijstand van een onafhankelijke rechtsbijstandsverzekeraar bij een schadegeval geen overbodige luxe is. Deze maatschappijen staan u bij met juridisch advies, staan aan uw kant en verdedigen uw belangen. Hierdoor zijn er geen belangenconflicten en zorgt dit ervoor dat u achteraf niet te maken krijgt met hoge juridische kosten.

Dankzij de nieuwe wet is de premie voor deze soort verzekering voor iedereen toegankelijk. Premies die namelijk na de inwerkingtreding van de wet zijn betaald, zijn fiscaal aftrekbaar (vanaf het aanslagjaar 2020), en dit tot 40%. Een persoon kan tot € 310,00 (indexatie) premie inbrengen per jaar. Het maximale fiscale voordeel bedraagt bijgevolg € 124,00. Het fiscale voordeel zal afgetrokken worden van de belastingen die u verschuldigd bent. Ook de rechtsbijstand auto die gekoppeld wordt aan deze verzekering is fiscaal aftrekbaar.

Voor 137,40 EUR (na fiscaal voordeel) hebt u al een polis die de genoemde waarborgen bevat en veel meer. De gemoedsrust die u door de dekkingen krijgt is meer dan zijn geld waard!

Wij raden u aan om niet te wachten om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Indien u al in een conflict verwikkeld bent of weet hebt van een conflict, dan is het te laat om een verzekering aan te gaan.

Indien u meer informatie wenst, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons kantoor. Wij bekijken dan samen met u welke polis het beste aansluit op uw noden of hoe wij uw polis kunnen optimaliseren, rekening houdend met de nieuwe wet.

Uw contactpersonen

Elien Everaert Elien Everaert

Advies en polisbeheer levensverzekeringen

Stuur een mail
T +32 9 376 14 46

Els De Vlieghere Els De Vlieghere

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 58

Hilde Wille Hilde Wille

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 98

Katrien Sierens Katrien Sierens

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 78

Katty De Baets Katty De Baets

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 50 71 67 35