Hoe uw hospitalisatieverzekering behouden bij een verandering van job?
Laatste update: 18-07-2024
U bent graag goed verzekerd, vooral als het om uw gezondheid gaat. In dit blogartikel informeren we u omtrent een essentieel aspect van de hospitalisatieverzekering:
de individuele verderzetting. Welke bescherming geniet u wanneer u van job verandert en wat zijn de voorwaarden? U leest het in ons artikel.
Wanneer individuele verderzetting?
De bescherming is van toepassing op een hele reeks situaties waarbij u de werkgever verlaat:
- Uitdiensttreding
- Pensioen
- Ontslag
- …
In elk van bovenstaande gevallen verliest u het extralegaal voordeel van de collectieve hospitalisatieverzekering. Dit kan niet alleen een invloed hebben op uw eigen situatie maar ook deze van uw inwonende gezinsleden. Om te vermijden dat werknemers van de ene op de andere dag zonder hospitalisatieverzekering vallen, werd via de ‘Wet Verwilghen’ een beschermingsmechanisme in het leven geroepen, namelijk het recht op individuele verderzetting.
Belangrijk verplichting voor de werkgever! De werkgever dient de vertrekkende werknemer te informeren (schriftelijk of elektronisch) omtrent het wegvallen van de dekking in de collectieve hospitalisatie en het recht op individuele verderzetting en dit binnen de 30 dagen na het vertrek.
Welke voorwaarden zijn er?
Er is één belangrijke voorwaarde: u moet gedurende een periode van 2 jaar onafgebroken aangesloten zijn geweest bij een verzekering hospitalisatie bij één of meerdere verzekeraars.
Hoe verloopt de procedure?
Er gelden strikte termijnen. Vanaf het moment dat u door de werkgever werd ingelicht, heeft u zelf een termijn van 30 dagen om de verzekeraar te informeren omtrent uw voornemen om de hospitalisatieverzekering individueel verder te zetten. Een eventuele verlenging van deze periode is mogelijk maar dient schriftelijk aangevraagd te worden.
Na de melding heeft de verzekeringsmaatschappij 15 dagen de tijd om uw een voorstel over te maken.
U kan het voorstel goedkeuren en dit binnen de 30 dagen na ontvangst.
Concreet is er dus een maximale termijn van 105 dagen na de uitdiensttreding (en het verlies van de beroepsgebonden hospitalisatie) om de individuele verderzetting in orde te brengen.
Wat zijn de voordelen van een verderzetting?
- Er zijn geen nieuwe medische formaliteiten (medische onderzoek en/of medische vragenlijst).
- Er is geen wachttijd (periode na de ingang van de polis waarin er nog geen dekking is).
- Voorafbestaande aandoeningen blijven verzekerd indien ze ook al verzekerd waren in de collectieve polis hospitalisatie.
Zijn er aandachtspunten?
Behalve de strikte wettelijke termijnen moet u ook rekening houden met een premiestijging. De verzekeringspremie is gekoppeld aan uw leeftijd. Hoe ouder u dus bent, hoe hoger de premie. Gelukkig bestaat er hiervoor een oplossing: de wachtpolis.
Via deze speciale polis (niet wettelijk verplicht) kan u uw leeftijd ‘vastklikken’. U betaalt hiervoor weliswaar een extra premie, de zogenaamde voorfinanciering, maar bij de individuele verderzetting zal er geen premiestijging meer plaatsvinden. De premie wordt namelijk berekend aan de hand van de leeftijd die u had bij de eerste betaling in de wachtpolis. Concreet komt de wachtpolis dus neer op levenslang behoud van de leeftijd maar ook van de waarborgen!
Dat is nog niet alles. Deze wachtverzekering kan ook een aantal aanvullende voordelen bevatten, bijvoorbeeld een tussenkomst bovenop uw collectieve hospitalisatie via de werkgever. Meer info kan u op onze pagina hospitalisatie terugvinden.
Wenst u bijkomende informatie?
Bescherm uw eigen gezondheid en deze van uw dierbaren. Contacteer ons voor een uitgebreid advies of een vrijblijvende offerte hospitalisatie. Wij staan u graag bij!