09 376 14 11
Boek uw afspraak

Een bijkomende manier voor zelfstandigen zonder vennootschap om te sparen

Laatste update: 15-03-2023

Waarschijnlijk heeft u al gehoord van het POZ, het nieuwe aanvullende pensioen voor zelfstandigen zonder vennootschap? In het zomerakkoord van 2017 is beslist om een extra aanvullend pensioen op te bouwen als tweede pijler naast het VAPZ. Ondertussen is deze regelgeving finaal van kracht gegaan.

Zaakvoerders met een vennootschap konden reeds rekenen op de IPT ( individuele pensioentoezegging) en het VAPZ (vrij aanvullend pensioen zelfstandigen). De zaakvoerders zonder vennootschap waren echter beperkt tot het VAPZ. Hier komt nu verandering in dankzij het nieuwe POZ of aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Voor wie is de POZ bedoeld?

Deze verzekering richt zich naar zelfstandigen die reeds over een VAPZ beschikken. De reden hiervoor is dat het belastingregime bij de POZ minder aantrekkelijk is dan bij een VAPZ. Beter is het om de voorkeur te geven aan de derde pijler, het pensioensparen of het klassieke langetermijnsparen.

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet een minimaal netto jaarinkomen hebben van € 30.000.

Wie komt in aanmerking?

  • Vrije beroepen in hoofd- of bijberoep
  • Zelfstandigen met een éénmanszaak in hoofdberoep
  • Zelfstandigen met een éénmanszaak in bijberoep (min 3jaar actief + betalen van minimale sociale bijdrage); Meewerkende echtgenoten
  • Helpers op zelfstandige basis

Vraagt u zich af als u hiervoor ook in aanmerking komt en bent u benieuwd naar alle voordelen dat van toepassing zijn bij de POZ?