09 376 14 11
Boek uw afspraak

Open Belgisch Kampioenschap Multihull / F18 te RBSC Duinbergen.

Laatste update: 23-10-2018

Verslag door Francis Proot en Simon Van Acker, gesponsored door Huysman Yacht Insurance.


Tijdens het weekend van 6-7 oktober vond het Open Belgisch Kampioenschap Multihull F18 plaats. Deze wedstrijd word via een beurtrol jaarlijks door een verschillende club georganiseerd. Dit jaar was het de beurt aan RBSC Duinbergen onder leiding van beachmaster Robby en zijn hele RBSC crew.

Ze werden voor deze editie niet gespaard door de weergoden. Zaterdag leek het lange tijd niets te worden. Er hing een lage mist boven het wateroppervlak en de wind kwam pas om 16u door. De organisatie slaagde er in om in een recordtijd een mooi, maar korte baan klaar te leggen en ons nog 3 reeksen te laten varen. Het werden 3 erg korte en intense reeksen. Elke reeks bestond uit 3 lussen en duurde zo’n 20 minuten.

We hadden 2 goede en 1 slechte start genomen en onze snelheid aan de wind was heel goed. Voor de wind liep de boot iets minder en onze tactische keuzes waren niet altijd juist, hetgeen resulteerde in een redelijk frustrerende eerste wedstrijddag. Elke kleine fout resulteerde direct in grote verliezen en door de kleine wedstrijdbaan was het moeilijk om vrije wind te vinden en terug te komen. Een 8e, 6e en 9e plaats brachten ons op het einde van de eerste dag op plaats 8 in het overall (interserie) en 5 in het F18 klassement.

Dag 2 begon op dezelfde manier als dag 1: wachten! Dit keer was er teveel wind. Na een uurtje wachten begon de wind stilaan te minderen en vertrokken we op het water. De eerste twee reeksen werden gevaren met stevige wind en een erg wilde zee. De wedstrijdbaan was deze keer een stuk langer en dat kwam goed uit, want de catamarans vlogen rond de wedstrijdbaan. Na de tweede reeks begon de wind erg te verzwakken en werd de wedstijd terug meer en meer een tactisch steekspel: zoeken naar de windbanen en hopen op de juiste shifts! Er werden op dag 2 in totaal 4 lange reeksen gevaren. We startten telkens goed en streden steeds vooraan in de kopgroep.

Tijdens de eerste twee reeksen was het belangrijk niet teveel risico’s te nemen, want er gingen veel boten om door de harde wind en wilde zee. Kapseizen kost veel tijd, maar ook veel energie en kan dus best vermeden worden! We zeilden constant en eindigden 4e, 5e, 4e en 2e. Een stuk beter dan dag 1. We misten nog een beetje automatismen om hogerop te mikken, maar weten ondertussen waar we aan moeten werken om volgend seizoen beter te scoren. We eindigen 5e in het overall klassement en klimmen in de F18 klasse op de 3e trede van het podium.

We hebben uitzonderlijk veel mooie zeildagen gehad dit jaar. De weergoden hebben ons echt verwend! Het was het eerste jaar dat Simon Van Acker en mezelf een vast team vormden. We hadden in het verleden al met succes enkele wedstijden gevaren en vooral een Archipelago Raid overleefd. We blikken terug op een eerste geslaagd seizoen samen. We behaalden enkele mooie ereplaatsen en kijken alvast uit naar volgend seizoen. Daarin willen we vooral constanter worden meer strijden voor de overwinning. We wensen uiteindelijk Huysman Yacht Insurance te bedanken voor hun trouwe steun.

Uw contactpersonen

Lindsay Verheye Lindsay Verheye

Verantwoordelijke Yacht Insurance & Advies KMO

Stuur een mail
T +32 9 376 14 07
M +32 499 69 73 63

Stephanie Van den Bulke Stephanie Van den Bulke

Advies en schadebeheer pleziervaart

Stuur een mail
T +32 9 376 14 51

Marie Callewaert Marie Callewaert

Advies en polisbeheer pleziervaart

Stuur een mail
T 09 376 14 69

Melissa Van Haute Melissa Van Haute

Advies en polisbeheer pleziervaart

Stuur een mail
T +32 9 376 14 63