09 376 14 11
Boek uw afspraak

De voor- en nadelen van een Tak 21, Tak 23 en Tak 26

Laatste update: 26-10-2023

Als het over levensverzekeringen gaat, wordt u vaak geconfronteerd met begrippen als Tak 21, Tak 23 en Tak 26. Deze hebben elk hun specifieke kenmerken en sterktes. Ziet u door de bomen (of de takken in dit geval) het bos niet meer? Via dit blogartikel helpen we u graag op weg met wat algemene informatie en concrete tips.

Wat is een Tak 21?

Bij een Tak 21-verzekering heeft u een gewaarborgd rendement. Daar bovenop kan de verzekeraar u ook een winstdeelname toekennen. Met een Tak 21 heeft u een laag risico, hierdoor ligt de opbrengst in het algemeen lager dan bij een Tak 23. Het is dus geschikt voor klanten met een eerder defensief profiel of indien u uw portefeuille wenst te diversifiëren.

Ons advies: het is momenteel mogelijk om een Tak 21-verzekering af te sluiten waarbij u kan genieten van een gewaarborgde rentevoet van 3% en dat gedurende 8 jaar. Een ideale oplossing voor een schommelende beurs.

Wat is een Tak 23?

In tegenstelling tot een Tak 21 is er bij een Tak 23-verzekering geen gegarandeerd rendement. Het grotere risico zorgt wel voor een potentieel hogere opbrengst. Het rendement is namelijk gekoppeld aan de evolutie van één of meerdere achterliggende beleggingsfondsen die op hun beurt investeren in aandelen, obligaties, grondstoffen, … Door de lage rentevoeten heeft Tak 23 de laatste jaren een sterke opmars gekend.

Ons advies: het risico van een Tak 23 kan beperkt worden door gespreid te sparen, meer info hierover kan u op onze pagina over niet fiscaal sparen en beleggen terugvinden.

Levensverzekeringen Tak 21 en Tak 23 zijn veelgebruikte instrumenten in het kader van successieplanning. De mogelijkheid tot aanduiding van een begunstigde biedt een interessant alternatief voor een testament.

Wat is een tak 44?

De combinatie van een Tak 21 en Tak 23 waarbij u enerzijds voor meer veiligheid gaat en anderzijds voor een potentieel hoger rendement.

Wat is een Tak 26?

Iets minder gekend dan een Tak 21 en Tak 23 is de Tak 26. Net zoals bij een tak 21 is er een gegarandeerde interestvoet. Tak 26 is eigenlijk geen verzekeringscontract (er is geen verzekerde of begunstigde) maar een kapitalisatiecontract waardoor er in tegenstelling tot Tak 21 geen premietaks verschuldigd is.

Ons advies: vooral rechtspersonen kunnen kiezen voor een veilige Tak 26. Hierdoor moet de vennootschap geen premietaks van 4,4% betalen. Als verzekeringsmakelaar werken wij samen met een verzekeraar die bovendien een oplossing heeft met een vaste looptijd van 5 jaar en een vaste interestvoet van 3%. Een geschikt alternatief op korte of middellange termijn voor de geldmiddelen van de onderneming.

Vertrouw voor uw successie –en vermogensplanning op Huysman

Wenst u bijkomende info? Bij Huysman hebben we specialisten in dienst die naar de meest geschikte oplossing zoeken. Als verzekeringsmakelaar bieden we namelijk alles aan, zo is er geen commerciële druk maar wel een persoonlijke totaalaanpak.

Via een vrijblijvende afspraak weet u meteen hoe wij u op lange termijn kunnen bijstaan om zo, samen met u, uw dromen en doelen te bereiken.

Meer over vermogensbegeleiding lezen? Dat kan via onze pagina over vermogensbegeleiding.

Gerelateerd initiaal logo Nieuws

15-03-2023 Het verschil tussen vermogensbeheer en vermogensplanning

Het verschil tussen vermogensbeheer en vermogensplanning

Een vermogensplanner is een expert die samen met u nadenkt over hoe u uw vermogen best inzet om uw doelen te bereiken.

Lees verder
15-03-2023 Verzeker de financiële toekomst van je naasten

Verzeker de financiële toekomst van je naasten door slimme vermogensbegeleiding.

Door de afschaffing van de voordelige kaasroute via een Nederlandse notaris, en de coronaperiode, is het nog belangrijker geworden om uw schenkingen en successie te plannen.

Lees verder
15-03-2023 Fiscale pensioenopbouw voor iedereen

Fiscale pensioenopbouw voor iedereen

Om uw wettelijk pensioen aan te vullen, legt u best zelf een extra spaarpotje aan. Bovendien kan u genieten van een belastingsvermindering.

Lees verder

Meer nieuws

Uw contactpersonen

Bart Van Hoorickx Bart Van Hoorickx

Financieel & fiscaal adviseur - Investeringsconsulent

Stuur een mail
M +32 476 26 95 96

Els David Els David

Verantwoordelijke bank en beleggingsverzekeringen

Stuur een mail
T +32 9 376 14 09
M +32 499 69 73 60

Frederick Vlerick Frederick Vlerick

Beleggingsadviseur

Stuur een mail
T +32 9 37614 72
M +32 474 66 43 70