09 376 14 11
Boek uw afspraak

Tips bij diefstal en woninginbraak

Laatste update: 6-03-2024

In uw huis wilt u zich veilig voelen. Een inbraak en diefstal van uw waardevolle spullen is iets dat u absoluut niet wenst mee te maken. Helaas komen inbraken nog steeds veel voor en zeker tijdens de wintermaanden. Het is sneller donker waardoor dieven meer onopgemerkt te werk kunnen gaan. In deze blog geven we u wat tips ter voorkoming van woninginbraak en nuttige info omtrent de waarborg diefstal in de brandverzekering.

Hoe een inbraak voorkomen?

Hieronder geven we u wat concrete tips om diefstal en inbraak te voorkomen:

 • Sociale media zijn in de huidige maatschappij niet meer weg te denken. Helaas kan het vermelden dat u op vakantie gaat negatieve gevolgen hebben. Dieven weten zo namelijk dat er gedurende een bepaalde periode niemand thuis is.
 • Een alarmsysteem zal dieven afschrikken. Bepaalde verzekeraars vereisen dat een systeem wordt geïnstalleerd. Er kan in uw brandverzekering een premiekorting zijn als u alarmsysteem plaatst.
 • Een bewegingssensor waardoor een licht gaat branden zal dieven verontrusten. Timers waarbij de lichten automatisch aan gaan, kunnen ook soelaas bieden.
 • Sluit vanzelfsprekend alle deuren en ramen (schuifraam, kiepraam, dakraam, …) en laat geen sleutels aan de binnenkant zitten, zeker als er een raam in de buurt is.
 • Geef de indruk dat u thuis bent, zelfs als dat niet zo is. Laat iemand uw brievenbus legen en de rolluiken optrekken.
 • Laat geen zaken in uw tuin rondslingeren die de inbraak kunnen vergemakkelijken, bijvoorbeeld een ladder.
 • Waardevolle voorwerpen plaatst u best in een kluis. Foto’s of een inventaris van deze spullen zijn na een diefstal zeer hulpvol. Een bijkomende tip: fotografeer uw juwelen naast een meetlat.
 • Een bevriende buur die tijdens uw afwezigheid een oogje in het zeil kan houden, is goud waard.

Wat dekt de waarborg diefstal?

Bij een brandverzekering denkt u in de eerste plaats aan schade door brand of water. Toch is de waarborg diefstal eveneens een cruciaal onderdeel in uw polis brand.

Voor een beperkte bijpremie dekt u een zelfgekozen kapitaal tegen diefstal. Ook de schade door de inbraak wordt vergoed. Bij de meeste verzekeraars zijn uw voorwerpen niet alleen gedekt in uw woning maar ook in uw hotelkamer op vakantie of op het studentenkot van uw kind.

Er zijn enkele zaken waar u zeker rekening moet mee houden. U kijkt dit best in uw polis na:

 • Moet er steeds een spoor van inbraak zijn of heb ik altijd dekking?
 • Zijn mijn waardevolle voorwerpen zoals juwelen gedekt? Indien ja, is het bedrag begrensd of niet? Zijn er bijkomende voorwaarden zoals het plaatsen van de juwelen in een kluis?
 • Vaak heeft de verzekeringsmaatschappij regels omtrent ‘onregelmatige bewoning’: de woning mag maximaal x aantal dagen per jaar onbewoond zijn.

Huysman staat u bij!

Zoals meestal het geval is, wijken de algemene voorwaarden van verzekeringsmaatschappijen op bepaalde punten van elkaar af. Het is bij de waarborg diefstal dan ook cruciaal om de begrenzingen en vereisten voorafgaand onder de loep te nemen. Wij staan u graag bij met gepast advies zodat u op beide oren kan slapen!