09 376 14 11
Boek uw afspraak

Verzeker de financiële toekomst van je naasten door slimme vermogensbegeleiding.

Laatste update: 15-03-2023

Het was nog nooit zo belangrijk om je schenkingen en successie te plannen

Je las het misschien in de krant: CD&V en Groen vragen in een wetsvoorstel om de afschaffing van de zogenaamde ‘kaasroute’ voor schenkingen. Wat dat voor jou betekent en hoe je jouw vermogen navigeert door een veranderende wetgeving en een onzekere toekomst, dat zetten we even op een rij.

Verplichte registratie van schenkingen door afschaffing van de 'Kaasroute'

Tot op heden kan je een schenking van onder andere spaargeld, beleggingsportefeuilles en kunst door een Nederlandse notaris laten overdragen en zo de Belgische schenkbelasting van 3% omzeilen. Overleef je ook de ‘verdachte periode’ van drie jaar, dan ontsnap je ook aan de erfbelasting.

CD&V en Groen vragen nu meer fiscale rechtvaardigheid door die ‘kaasroute’ via Nederland af te schaffen. Je kan dan nog altijd in Nederland je schenking regelen, maar je moet ze dan sowieso in België registreren, waardoor je alsnog de schenkbelasting betaalt. Die schenkbelasting is in België met 3% trouwens eigenlijk al behoorlijk laag.

Sparen, beleggen en schenken in onzekere tijden

Niet alleen is het dus onzeker hoe sommige regelingen rond erf- en schenkbelastingen er in de toekomst zullen uitzien, we bevinden ons over het algemeen in een onzekere periode. De coronacrisis heeft ons allemaal wakker geschud. Het ondenkbare kán plotsklaps gebeuren. Hoe kan je daar in hemelsnaam op voorbereid zijn?

Wel, bij Huysman Verzekeringen proberen we te plannen voor de toekomst, óók voor minder voorspelbare tendensen en onverwachte situaties. Onze specialisten in vermogensbegeleiding puzzelen een financiële planning voor je in elkaar, waarin ze naast jouw specifieke situatie ook het totaalplaatje steeds voor ogen houden en de financiële zekerheid van je geliefden verzekeren.

Vermogensbegeleiding en financiële planning met een totaalvisie

Huysman Advies brengt eerst en vooral de mogelijkheden van je vermogen in kaart:

  • Van pensioenformules,
  • roerende en onroerende oplossingen,
  • faire successieplanning,
  • en fiscale optimalisatie,
  • tot vermogensbegeleiding.

Aan de hand van jouw financiële situatie en vooruitzichten stellen we een pakket aan investeringen op, die samen een vangnet vormen voor jou en je naasten. Wanneer dan opnieuw het ondenkbare gebeurt, hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

De juiste successieplanning

Naast slim beleggen, is het belangrijk om aan successieplanning te denken. Doe je dat niet, dan betalen je erfgenamen het maximum aan belastingen.

Door een persoonlijke successieplanning, heb je niet alleen meer te zeggen over welke erfgenamen wat ontvangen, je zorgt er ook voor dat ze zo weinig mogelijk belastingen betalen. Dat doe je onder andere door al tijdens je leven een deel van je vermogen aan je kinderen te schenken. Ook zonder de optie van de ‘kaasroute’, is dat een voordelig traject.

Bij Huysman Advies weten we maar al te goed dat elke familie anders is. Persoonlijke situaties evolueren, dus je successieplanning doet dat ook. Onze specialisten denken met je mee.

  • We denken aan je samenlevingsvorm | Ben je gehuwd? Wettelijk of feitelijk samenwonend?
  • We bestuderen je huwelijkscontract | Scheiding of gemeenschap van goederen?
  • We analyseren je gezinssituatie | Eigen (klein)kinderen, stief- en adoptiekinderen, nieuw samengesteld gezin, … ?

Op basis van alle factoren stellen wij een gefundeerd plan voor, zo voordelig mogelijk voor alle partijen, en voorbereid op wat de toekomst ook brengt.
Contacteer nu een vermogensbegeleider voor een vrijblijvend gesprek.

Uw contactpersonen

Bart Van Hoorickx Bart Van Hoorickx

Financieel & fiscaal adviseur - Investeringsconsulent

Stuur een mail
M +32 476 26 95 96

Stijn Paredis Stijn Paredis

Financieel & fiscaal adviseur - Investeringsconsulent vastgoed

Stuur een mail
M +32 475 28 83 84