09 376 14 11
Boek uw afspraak

Zonder zorgen aan een bouwproject beginnen met de juiste verzekeringen.

Laatste update: 22-05-2024

Voor je aan een bouwproject begint, is het slim om een combinatie van verzekeringen aan te gaan die je financiële risico’s als bouwheer indijken. Welke verzekeringen we aanbevelen? Lees even mee.

Verzekeringen aan te gaan voor de aanvang van de werken

1) Rechtsbijstandsverzekering

Plan je in de nabije toekomst de bouw van je hoofd- of tweede verblijfplaats? Dan is het verstandig om een uitgebreide rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Je kan daar immers bouwgeschillen in laten opnemen. Dat doe je omdat er altijd iets kan mislopen bij een bouwproject. Soms is de tussenkomst van een expert of advocaat nodig om een geschil met een andere bouwpartij op te lossen. Met de juiste rechtsbijstandsverzekering hoef je niet wakker te liggen van de kosten die dat met zich meebrengt.

  • Een rechtsbijstandsverzekering is fiscaal interessant, je kan tot 40% van de premie inbrengen bij je belastingen.
  • Houd wel rekening met een wachttijd van gemiddeld 3 jaar. Best de polis ruimschoots op voorhand onderschrijven, dus!

2) ABR-verzekering (alle bouwplaats risico’s )

Een extra verzekering die cruciaal kan zijn, is de ABR-verzekering. Deze verzekering beschermt je als bouwheer tegen problemen die ontstaan tijdens of na de bouwwerken of renovatie.

Een ABR-verzekering bestaat uit 2 grote luiken:

  • De zaakschadeverzekering is vergelijkbaar met een brandverzekering en bestaat voornamelijk om beschadigingen aan het gebouw in opbouw te vergoeden – zoals stormschade, vandalisme of een botsing tussen een werftoestel en het gebouw in opbouw. Ook de eventuele schade aan de bestaande constructie valt hieronder.

    Schadegevallen die onder deze zaakschadeverzekering vallen, zijn ten laste van de verzekeraar, zonder dat er gezocht moet worden naar een aansprakelijke partij. Als bouwheer hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele onenigheid over wie verantwoordelijk is voor de schade en hoeft u geen fout aan te tonen.
  • Het tweede luik is de aansprakelijkheidsverzekering. Bij bijna iedere bouw bestaat er het risico op schade bij een derde partij die niet betrokken is bij de bouw, zoals een buur. Veel voorkomende schades zijn barstvorming of verzakken van de muren.

    Als bouwheer ben je altijd aansprakelijk voor schade bij buren door jouw werken, zelfs al beging je geen fouten. Dit noemt de ‘foutloze aansprakelijkheid’.

    Concreet: in tegenstelling tot wat men vaak denkt, is het niet de aannemer of de architect die voor schade bij buren moet opdraaien. Zij zijn alleen aansprakelijk ten opzichte van derden als ze een fout maakten. Soms hebben de aannemers en architect zorgvuldig gehandeld en is er tóch onvermijdelijke schade bij de buren. In dat geval ben je als bouwheer blootgesteld aan potentieel grote schadeclaims. Een ABR-verzekering kan een gepeperde rekening voorkomen.

Opgelet!

  • Als u als particulier alles zelf zal verbouwen dan kan u helaas geen ABR-verzekering afsluiten.
  • Klassieke verzekeringen zoals brand en BA familiale zullen de risico’s, waaraan u tijdens de bouwwerken bent blootgesteld, niet opvangen.

3) Globale verzekering tienjarige aansprakelijkheid (decennale verzekering)

Aannemers en architecten blijven tot tien jaar na de oplevering aansprakelijk voor gebreken die de stevigheid van het gebouw dreigen aan te tasten. De wetgever wil de bouwheer beschermen door architecten en aannemers verplicht te laten verzekeren voor deze aansprakelijkheid.

Aannemers en architecten rekenen de kostprijs voor deze bijkomende verplichte verzekering meestal door aan de bouwheer. Het gevolg is dat je als bouwheer uiteindelijk zelf betaalt voor de verzekering die deze partijen afsluiten tegen claims van de bouwheer.

  • Wij raden je als bouwheer aan om zélf een globale verzekering tienjarige aansprakelijkheid af te sluiten. Je doet dit voor alle bouwpartijen die verplicht zijn zich te verzekeren.
  • Zo’n globale polis heeft als belangrijk voordeel dat er bij een stabiliteitsgebrek niet gezocht moet worden naar de verantwoordelijke partij. De verzekeraar dekt immers alle partijen.
  • Uiteindelijk betaal je toch zelf de rekening dus kan je maar beter zelf de touwtjes in handen nemen om eventuele toekomstige discussies te beperken. Het staat je bovendien vrij om met je vertrouwde makelaar en voorkeursverzekeraar te werken.

Verzekeringen aan te gaan zodra de werken wind- en waterdicht zijn

Zodra de werken wind- en waterdicht zijn, raden we jou aan om een brandverzekering af te sluiten.

  • De brandverzekering vergoedt bepaalde gedekte gevallen aan een lage vrijstelling – in tegenstelling tot de ABR-verzekering.
  • Bij een gedekt schadegeval moet je zelf niet op zoek naar de verantwoordelijke partij. De brandverzekeraar neemt dat van je over.

Als je de bovenstaande verzekeringen combineert, zijn wij er van overtuigd dat je met een gerust hart aan jouw project kan beginnen.

Onafhankelijk advies over de verzekeringen voor jouw bouwproject?
Huysman Verzekeringen, met diepe wortels in de bouwsector, zorgt voor een geruste start van je project