09 376 14 11
Boek uw afspraak

Geen juridische zorgen dankzij een rechtsbijstandsverzekering

Laatste update: 15-02-2023

Wat dekt een (basis) rechtsbijstandsverzekering?

Een familiale, een BA-auto of een brandverzekering zijn je wellicht bekend. Het is slim om je huidige verzekeringen uit te breiden met een aanvullende rechtsbijstandsdekking. Wat ben je daar mee? Lees even mee.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt je juridische kosten, maar biedt je vooral hulp en advies in verschillende conflicten waarin je schade hebt geleden of (onopzettelijk) schade hebt veroorzaakt. De verzekering is dus veel meer dan louter een dekking voor je juridische kosten.

Waarom een rechtsbijstandsverzekering aangaan?

Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar komt je gegarandeerd ten goede:

  • Je brengt tot 40% van de premie in bij je belastingen, fiscaal erg interessant. Daaromtrent vind je hier alles terug.
  • De jaarpremie van een rechtsbijstandsverzekering is veel voordeliger dan de hoge kosten van een advocaat te bekostigen.
  • Je komt nooit voor verrassingen te staan. Een conflict met juridische hulp is er sneller dan je denkt.

Soorten rechtsbijstandverzekeringen

Een rechtsbijstandverzekering kan je als losse of uitgebreide verzekering afsluiten, maar je kan er ook je familiale-, BA-auto-, of brandverzekering mee uitbreiden:

1 | Rechtsbijstand bij je familiale verzekering

Je familiale verzekering vergoedt schade die jij of iemand van je gezin aanbrengt bij anderen, maar wat als de rollen zijn omgedraaid en jij zelf schade ondervindt of strafrechtelijk wordt beschuldigd?

Stel je even voor: een onvoorzichtige chauffeur rijdt je van de baan en zijn verzekeraar weigert jouw schade te vergoeden. Of omgekeerd, je rijdt zelf een fietser aan met kwetsuren tot gevolg.

In beide gevallen staat de rechtsbijstandsverzekering je bij om je rechten en plichten na te gaan, je strafrechtelijk te beschermen en juridische stappen te bekostigen. Handig, toch? Belangrijk om weten: vanaf er sprake is van een contractuele relatie tussen de partijen, valt dat buiten deze polis.

2 | Rechtsbijstand bij je autoverzekering

De rechtsbijstandsverzekering biedt je hier, net zoals bij de familiale verzekering, advies en een dekking van je juridische kosten, maar dan na een schadegeval of bijvoorbeeld een verkeersovertreding door onoplettendheid. Een rechtsbijstandsverzekering staat je bij wanneer er geen omniumverzekeraar is, de tegenpartij niet verzekerd is, de tegenpartij een buitenlandse verzekeraar heeft en ga zo maar even door.

Een voorbeeld uit de praktijk: iemand rijdt tegen je auto aan en de expert van de omnium verzekeraar betwist het verband tussen de schade aan je auto en het ongeval. Of je hebt bijvoorbeeld een discussie bij koop, verkoop of onderhoud van je wagen.

Met een rechtsbijstandsverzekeraar ben je altijd in staat snel vooruitgang te boeken en je schadevergoeding te verkrijgen.

3 | Rechtsbijstand in de brandverzekering

De algemene voorwaarden van een brandverzekering laten veel ruimte voor interpretatie, waardoor de verzekeraar van je tegenpartij niet altijd zijn verantwoordelijkheid neemt. Met een rechtsbijstandsverzekering ben je zekerder dat schade aan je woning zal worden vergoed.

Voorbeeld: je zit met een vochtige beschadigde muur, omdat er een leiding is gesprongen in het gebouw van je buren. Of nog beter, je buitenverblijf wordt beschadigd door werkzaamheden van een buur. Herstel is broodnodig, maar je buren vertikken het om schadevergoeding te betalen.

In beide gevallen is de tussenkomst van een expert van onschatbare waarde. Met je rechtsbijstandsverzekering zorg je dat je een schadevergoeding krijgt volgens de schade die werd aangericht. Zo vermijd je dat de expert van de verzekeringsmaatschappij bepaalde schadeposten vergeet of onderschat.

4 | Een uitgebreide rechtsbijstand

Rechtsbijstand gekoppeld aan je specifieke verzekering biedt je enkel tussenkomst voor voorbeelden zoals in dit artikel. Met een uitgebreide rechtsbijstandverzekering bescherm je je ook voor andere geschillen, zoals bijvoorbeeld de betwisting van een factuur. Neem zeker een kijkje op onze website in verband met de fiscaal aftrekbare rechtsbijstand.

Rechtsbijstand is een ideale aanvulling op jouw verzekeringen.

Klaar om een rechtsbijstandsdekking af te sluiten?
Contacteer ons.

Uw contactpersonen

Jeroen Dammekens Jeroen Dammekens

Schade-expert & jurist

Stuur een mail
T +32 9 376 14 67