09 376 14 11
Boek uw afspraak

Weet u hoe hoog uw pensioen zal zijn?

Laatste update: 15-03-2023

Uit een rondvraag blijkt dat heel veel Belgen hun pensioen schromelijk overschatten. Het zou dus goed kunnen dat uw pensioen heel wat lager uitvalt, dan u nu denkt. Bespaar uzelf een koude douche en informeer u goed. Wij helpen u daar graag bij.

De foute inschatting

Hoeveel procent van uw huidig loon hebt u nodig om na uw pensioen zonder zorgen te leven? Zei u: “rond de 75 %”? Dan bent u het eens met de gemiddelde Belg. Het probleem is echter dat uw pensioen in werkelijkheid amper rond de 54 % van uw loon zal liggen. U zult dus met 20 % minder rond moet komen. Een koude douche.

Hoe groot is de kloof echt?

Een cijfervoorbeeld maakt snel duidelijk hoeveel euro verschil in uw portemonnee dat precies is. Stel dat uw huidig nettoloon 2.000 euro bedraagt en u hoopt daarvan 75 % als pensioen over te houden, dat is 1.500 euro. In werkelijkheid krijgt u maar 54 %, wat neerkomt op 1.080 euro. Dat is een verschil van 420 euro per maand.

Kosten van het levensonderhoud

Bovendien mag u ook de kosten van uw levensonderhoud niet onderschatten. U houdt er best rekening mee dat u ruim de helft van uw pensioen nodig hebt om uw basisbehoeften te dekken.

Het is nog niet te laat

U hebt geluk, u bent op tijd geïnformeerd. U weet nu dat uw pensioen lager zal zijn. U kunt dus nu nog actie ondernemen. Om het verschil (in ons voorbeeld 420 euro) te compenseren, moet u een bedrag bijeen sparen van om en bij de 100.000 euro.
Om dat te doen bestaan er allerhande spaarformules. Wij kunnen u op de juiste weg zetten en de spaarformule vinden die bij u past.

Uw huidige situatie bekijken

Het allereerste wat u moet doen is goed bekijken hoe u er nu voorstaat. Onze experts analyseren samen met u de volgende vragen:

  • Wat hebt u al gespaard?
  • Welke spaarformules passen goed bij u?
  • Hoe kunt u uw huidig kapitaal beter laten renderen?

Pensioensparen

Doet u nog niet aan pensioensparen? Dan is dat een eerste makkelijke manier om dat pensioenkapitaal te beginnen uitbouwen. Voor het bedrag dat u spaart krijgt u bovendien een fiscaal voordeel van de overheid. Dit voordeel noemen we een belastingvermindering.
Doet u al wel aan pensioensparen? Dan is het interessant om na te kijken of u deze mogelijkheid ten volle benut.
Vandaag de dag heeft u twee keuzes:

  • U spaart maximaal 960 euro per jaar met een voordeel van 30 %. U krijgt van de fiscus 288 euro terug.
  • U spaart maximaal 1.230 euro, uw voordeel zakt naar 25 %. U krijgt van de fiscus 307,50 euro terug.

Let wel op: van zodra u 1 euro meer dan 960 spaart, daalt het percentage van uw fiscaal voordeel. Soms is meer sparen fiscaal dus minder interessant. Bespreek dus goed met uw adviseur de voor- en nadelen.

Langetermijnsparen

Ook langetermijnsparen is een interessante oplossing. Via een verzekeringscontract waarbij u de begunstigde bent, vergaart u een appeltje voor de dorst. De overheid vindt het belangrijk dat we als burger zelf onze verantwoordelijkheid opnemen bij het opbouwen van ons pensioen. Ze ondersteunt dan ook deze spaarformule met een fiscaal voordeel.

Een pensioen opbouwen als zelfstandige

Als zelfstandige kunt u ook binnen uw onderneming een extra pensioenkapitaaltje opbouwen:

  • Zelfstandigen met of zonder vennootschap kunnen kiezen voor het VAPZ, het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. U hebt een gewaarborgd rendement en kunt de premies als beroepskost aftrekken.
  • Zelfstandigen met een vennootschap kunnen ook een contract afsluiten voor een IPT of individuele pensioentoezegging, een individuele levensverzekering met uzelf als begunstigde.
  • Zelfstandigen zonder vennootschap hebben de mogelijkheid extra pensioen te verwerven door het POZ, pensioenopbouw voor zelfstandigen met een eenmanszaak. Hiermee kunt u uw VAPZ verder aanvullen.

Vermogensplanning

Naast meer sparen, moet u ook het vermogen dat u al gespaard heeft, goed ‘plannen’. Dat doet u in functie van uw beleggingshorizon en risicoprofiel. Samen met onze experts gaat u op zoek naar die investeringen die best passen bij uw persoonlijke situatie en uw dromen op korte, middellange en lange termijn. We hebben daarbij aandacht voor een gezonde portefeuillespreiding in roerende en onroerende beleggingen, in uiterst veilige producten of in alternatieven met iets meer dynamiek ..

Uw contactpersonen

Stijn Paredis Stijn Paredis

Financieel & fiscaal adviseur - Investeringsconsulent vastgoed

Stuur een mail
M +32 475 28 83 84

Els Goossens Els Goossens

Advies Leven

Stuur een mail
T +32 9 376 14 64
M +32 476 43 43 34

Bart Van Hoorickx Bart Van Hoorickx

Financieel & fiscaal adviseur - Investeringsconsulent

Stuur een mail
M +32 476 26 95 96