Welke verzekeringen zijn verplicht voor particulieren?
Laatste update: 30-11-2023
U verzekert zich, omdat u bescherming wilt tegen onverwachte gebeurtenissen. Soms heeft u de keuze, soms verplicht de overheid u ook om een verzekering te nemen.
Waarom legt de overheid een verzekeringsplicht op?
Bepaalde risico’s zijn zo gevaarlijk, of komen zo vaak voor, dat de overheid de samenleving ertegen wil beschermen. Dat doet ze op allerlei manieren. Enerzijds door actie te ondernemen om risico's en schade te voorkomen, bijvoorbeeld door bepaalde gedragingen te verbieden (dronken rijden) of net aan te moedigen of verplichten (een autogordel dragen). Anderzijds door te zorgen dat iedereen goed verzekerd is. Dat kan helaas soms alleen door de burger te verplichten een verzekeringsovereenkomst af te sluiten.
De verplichte verzekering beschermt in feite drie partijen:
- De verzekerde zelf.
- Derden die slachtoffer worden. Zo zorgt de overheid ervoor dat de slachtoffers altijd vergoed worden.
- De samenleving in zijn geheel.
Autoverzekering (BA)
Iedereen die met een gemotoriseerd voertuig de weg op gaat, moet een verzekering afsluiten om zijn burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen te dekken. Meestal wordt dit gewoon de autoverzekering genoemd. Het bewijs dat u verzekerd bent, de “groene kaart”, moet u altijd bijhebben in de auto. Sinds 2020 wordt deze wel op wit papier gedrukt en mag het document ook digitaal bijgehouden worden.
Elke verzekeraar biedt een minimale wettelijke waarborg. Daarnaast heeft iedere verzekeringsmaatschappij een eigen specifiek aanbod met extra waarborgen en voordelen. Om de polis te vinden die goed bij u past, gaat u best eens op onderzoek uit.
Wat kost deze verzekering? Dat hangt af van heel wat verschillende factoren:
- Uw leeftijd.
- Het voertuig waarmee u rijdt.
- Uw schadeverleden.
Arbeidsongevallenverzekering
Hebt u een poetshulp, een tuinman, een babysit of iemand die bij u klusjes doet en heeft u een contract met deze persoon, dan hebt u een arbeidsongevallenverzekering nodig. Meestal kost deze verzekering voor huispersoneel tussen de 50 en 100 euro per jaar.
Huurdersaansprakelijkheid
Sinds 2019 moet u als huurder een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Meer informatie kan u terugvinden in ons afzonderlijk blogartikel.
Wat als u een verplichte verzekering niet afsluit?
Het afsluiten van de verzekering is een wettelijke verplichting. Als u die niet naleeft, loopt u kans gestraft te worden door de overheid. Dat is meestal een strafrechtelijke of administratie sanctie, zoals een boete. Maar de overheid kan ook de kosten zoals de vergoeding van de slachtoffers op u verhalen. Dat loopt al snel op tot een hoge som, die u dan uit uw eigen zak moet betalen.
Andere partijen die u een verzekeringsplicht opleggen
Naast de wettelijk verplichte verzekeringen, zijn er ook nog de contractueel verplichte verzekeringen. Soms legt een partij bij het ondertekenen van een overeenkomst de tegenpartij de verplichting op een verzekering af te sluiten. Het klassieke voorbeeld zijn de brandverzekering en de schuldsaldoverzekering die u moet nemen als u een woonkrediet afsluit bij een bank. De bank wil zo zeker zijn dat de lening wordt terugbetaald, ook als het onroerend goed afbrandt en u de lening niet meer kunt terugbetalen.
Als u deze contractueel verplichte verzekering niet afsluit, pleegt u contractbreuk. Dit heeft allerlei gevolgen: zo zou de andere partij kunnen weigeren haar eigen verplichtingen na te komen.
U weet niet of uw verzekeringspakket volstaat?
Bent u niet zeker of u alle verzekeringen die u nodig hebt, ook daadwerkelijk hebt afgesloten? Kom eens langs. Wij kijken dat voor u graag na en helpen u verder zodat u correct verzekerd bent.