09 376 14 11
Boek uw afspraak

Wijzigingen verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen

Laatste update: 27-06-2024

Op 12 april 2024 trad een belangrijke wijziging in de WAM-wetgeving (verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen) in werking. Deze wijziging heeft gevolgen voor de verzekeringsplicht van bepaalde voertuigen.

Verzekeringsplicht elektrische voertuigen

De nieuwe wetgeving houdt rekening met zowel de maximumsnelheid als het gewicht (inclusief accu) van elektrische voertuigen. Dit betekent dat elektrische steps die meer wegen dan 25 kg nu verplicht verzekerd moeten zijn met een BA Motorrijtuigenverzekering, ook al halen ze geen snelheid van 25km/h.

Sommige verzekeraars bieden dekking voor deze voertuigen onder hun bestaande familiale verzekeringspolissen (zoals BA Gezin), zodat u mogelijk geen aparte verzekering nodig heeft. Neem contact met ons op om te bevestigen of uw huidige polis deze voertuigen dekt. Als dat niet het geval is, kunnen wij u helpen bij het afsluiten van een geschikte BA verzekering.

Verzekeringsplicht op privéterreinen

Voorheen was de verzekeringsplicht beperkt tot de openbare weg. Nu geldt deze ook voor voertuigen op privéterreinen, tenzij het voertuig niet is toegestaan op de openbare weg (bijvoorbeeld niet-ingeschreven of niet-gehomologeerde voertuigen).

Wat betekent dit voor u?

  • Controleer uw verzekering: Zorg ervoor dat uw voertuigen, inclusief zware elektrische steps en scootmobielen, correct verzekerd zijn.
  • Extra bescherming: Heeft u ook een rechtsbijstandverzekering? Dan bent u ook beschermd bij juridische conflicten met deze voertuigen.

Overzicht Verzekeringsplicht Voertuigen

Type voertuigVerzekeringsplichtVoorbeelden
Autonoom
  • a. ≤ 6 km/h, massa ≤ 100 kg
  • b. ≤ 6 km/h, massa > 100 kg
NeeElektrische fiets met garageknop
JaCargobike met garageknop
Autonoom
  • a. > 6 km/h en ≤ 25 km/h én massa ≤ 25 kg
  • b. > 6 km/h en ≤ 25 km/h én massa > 25 kg
  • c. > 25 km/h
NeeElektrische step
JaElektrische step > 25 kg of scootmobiel > 25 kg
JaElektrische fiets met gashendel om autonoom > 25 km/h te rijden

Conclusie

De wijzigingen in de WAM-wetgeving zijn belangrijk voor iedereen die met gemotoriseerde voertuigen te maken heeft. Neem contact met ons op als u vragen heeft over uw verzekering.