09 376 14 11
Boek uw afspraak

Pensioenovereenkomst zelfstandigen (POZ)

Laatste update: 8-03-2023

Het wettelijk pensioen voor zelfstandigen zonder vennootschap is niet voldoende voor een rustige oude dag. Daarom is er sinds 2018 een nieuw product op de markt om een extra spaarpotje aanleggen voor uw pensioen. Dit nieuw product staat bekend onder de naam Pensioenovereenkomst Zelfstandigen (POZ). Door de POZ hebben zelfstandigen zonder een vennootschap evenveel mogelijkheden als degenen met een vennootschap. Bovendien, en belangrijk om te weten, is het fiscaal interessant om een POZ aan te gaan.

Verschil zelfstandig sparen als zelfstandige met of zonder een vennootschap

Als zelfstandige met een vennootschap heeft u volgende mogelijkheden:

In het geval u een zelfstandige zonder vennootschap bent heeft u één mogelijkheid minder. Een IPT kan enkel onderschreven worden indien er sprake is van een vennootschap.
Om dit op te vangen werd in begin 2018 de POZ ontwikkeld, dat zich uitsluitend richt op zelfstandigen zonder vennootschap. De POZ werd in het leven geroepen om de verhoudingen gelijk te stellen en iedereen dezelfde mogelijkheid te bieden om een extra spaarpotje aan te leggen.

Sparen via een POZ

Bij een POZ sluit de zelfstandige het contract af en is tevens verzekerde en begunstigde. U kan zelf bepalen hoeveel u spaart.

Het rendement van een POZ

Net zoals bij de IPT hangt het rendement af van welke formule u kiest. Zo heb je de optie voor het veiligere Tak 21 en het meer risicovolle Tak 23 met mogelijkheid op een hoger rendement.

Hoeveel bedraagt het fiscaal voordeel?

Wat de POZ interessant maakt, is het bijkomende fiscaal voordeel. Zo krijgt u 30% voordeel dit is nog te vermeerderen met de gemeentebelasting. Dit voordeel is op voorwaarde dat er rekening gehouden wordt met de 80%-regel.
De 80%-regel is al langer gekend door de IPT. De regel houdt in dat de som van uw aanvullend pensioen dat u opbouwt tijdens uw professionele carrière niet hoger mag liggen dan 80% van uw laatste normale brutojaarbezoldiging. Bij de POZ is de regel aangepast. Zo wordt ze berekend op een bepaald referentie-inkomen.
De complexe 80%-regel hoeft u uiteraard niet zelf te berekenen. Wij doen dit met plezier voor u.

Belasting verschuldigd op het kapitaal?

De fiscus zal inderdaad belasting heffen op het uitgekeerde kapitaal. Dit ter compensatie voor het jarenlange fiscaal voordeel dat u ontvangen heeft.
Op het moment dat u met pensioen gaat, zal het gespaarde kapitaal uitgekeerd worden. Er zal dan berekend worden hoeveel bijdragen en belasting verschuldigd is.
Er is een solidariteitsbijdrage verschuldigd tussen 0% en 2% en een RIZIV-bijdrage 3,55%. Na dat bovenstaande bijdragen zijn afgehouden, zal er een taxatie van 10% + gemeentebelasting afgehouden worden op het uit te keren bedrag.

Bijkomende waarborg nodig?

Wij raden u aan om u zelf en uw familie extra te beschermen, met een bijkomende verzekering naast de POZ-levensverzekering:

  • Uw familie is extra beschermd met een verzekering bij overlijden. Uw verzekeraar betaalt uw nabestaanden dan een kapitaal uit bij uw overlijden.
  • U bent zelf extra beschermd door een verzekering arbeidsongeschiktheid. Twee belangrijke componenten daarvan zijn de premievrijstelling, waarbij uw verzekeraar zelf de bijdragen betaalt waardoor u blijft sparen voor uw pensioenkapitaal, en het gewaarborgd inkomen, waarbij u een krijgt een uitkering ontvangt in geval van arbeidsongeschiktheid.

Meer weten over de POZ?
Wil u weten welke POZ het best bij u past? Vraag het ons.

Uw contactpersonen

Els Goossens Els Goossens

Advies Leven

Stuur een mail
T +32 9 376 14 64
M +32 476 43 43 34

Katie Herrebout Katie Herrebout

Verantwoordelijke verzekeringen

Stuur een mail
T +32 9 376 14 52
M +32 499 52 47 19

Yuliia Krasnopolska Yuliia Krasnopolska

Advies en polisbeheer levensverzekeringen

Stuur een mail
T +32 9 376 14 49

Elien Everaert Elien Everaert

Advies en polisbeheer levensverzekeringen

Stuur een mail
T +32 9 376 14 46