Verzekering alle bouwplaatsrisico’s (ABR)
Laatste update: 8-03-2023
Een bouw of verbouwing is een groot project. Tijdens zo’n project kan er heel wat fout gaan. Met een ABR-verzekering dekt u alvast de schade die door de werken ontstaat.
Waarom een ABR verzekering?
Schade aan het gebouw in opbouw
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Op een werf lopen heel wat mensen rond: aannemers, onderaannemers, de bouwheer … Door een onvoorzichtigheid, is een schadegeval dan ook snel gebeurd. Daarnaast zorgen slechte weersomstandigheden soms voor hinder. Met een ABR-verzekering (verzekering alle bouwplaatsrisico’s) beschermt u zich eenvoudig tegen deze ongelukken!
U kan natuurlijk de schade verhalen op de architect of de aannemer die een fout beging. Maar doet u dat, dan moet u de gemaakte fout bewijzen. De kans bestaat er dan in dat u een lange gerechtelijke procedure moet doorlopen vooraleer u een schadevergoeding krijgt.
Bovendien ontstaat schade soms zonder dat er iemand een fout beging, of lukt het niet om aan te tonen wie de schade veroorzaakt heeft. Dan draait u als bouwheer op voor de kosten. Met een ABR-verzekering heeft u deze zorgen niet. De verzekeraar vergoedt dan de geleden schade.
Schade aan bestaande goederen
Bij een verbouwing is het mogelijk om de bestaande constructie mee te verzekeren tegen schade. Ook uw eigen gebouwen in de omgeving kan u meenemen in de dekking. Deze gebouwen worden ‘bestaande goederen’ genoemd.
Bouwplannen? Kom bij ons langs. Onze verzekeringsexperts hebben jarenlange ervaring met schadegevallen. Wij overlopen uw plan en adviseren welke waarborgen u zeker nodig heeft.
Schade aan de buren
Veel mensen staan niet stil bij de mogelijke schade die bouwwerken kunnen aanrichten aan de omliggende gebouwen. Aanpalende gebouwen lopen het grootste risico, maar ook vrijstaande gebouwen kunnen beschadigd worden. Het trillen van palen, het verlagen van de grondwaterstand … Al deze factoren vormen een gevaar voor de omgeving.
Als bouwheer loopt u een groot risico. U draait namelijk op voor de schade die uw werken veroorzaken bij buren, ongeacht of u schuld trof en of u samenwerkte met respectabele aannemers, architecten of ingenieurs. Dit staat bekend als de foutloze aansprakelijkheid.
Kunt u daarentegen aantonen dat een andere bouwpartij verantwoordelijk was voor de fout, dan kan u die kosten afwentelen. Een verzekering op aanpalende gebouwen is daarom zeker een must.
Ben ik niet al voldoende verzekerd?
Ook als u al andere verzekeringen heeft, zoals een brandverzekering of een familiale verzekering, is een bijkomende ABR-verzekering een goed idee. Deze verzekeringen komen namelijk niet tussen voor schades die verband houden met de uitgevoerde werken.
Kijk zeker naar ons artikel over de verzekeringen die nuttig zijn bij uw bouwproject om te weten welke verzekeringen nog relevant zijn.
Welke schade is niet gedekt?
De benaming ‘alle bouwplaatsrisico’s’, is een ongelukkige bewoording. De bedoeling van deze verzekering is dat beschadigingen aan gebouwen verzekerd zijn. Wat bijvoorbeeld niet verzekerd is, zijn:
- Discussies met andere bouwpartijen (door een faillissement of het niet respecteren van de afspraken).
- Werken die niet goed zijn uitgevoerd, zonder dat er iets beschadigd is.
- Arbeidsongevallen. Hiervoor bestaat er een aparte verzekering. Wij geven graag advies of dit ook voor u nodig is.
Wie sluit de verzekering best af?
Meestal is het de bouwheer die deze ABR-verzekering afsluit, maar ook de aannemer heeft belang bij dergelijke verzekering. De ABR-polis wordt op maat van de verzekerde opgesteld. Wij regelen alles voor u van A tot Z. Wij contacteren uw architect en aannemer(s) en zorgen ervoor dat iedereen verzekerd is.
Wanneer loopt de verzekering?
U moet de polis afsluiten voor de werken beginnen. De dekking begint dan te lopen vanaf de aanvang van de werken.
Een ABR-polis kan lopen tijdens de hele duur van de werken of voor een bepaalde vaste periode (bv. twaalf maanden). Houd daar rekening mee. Duren de werken langer en is de looptijd van uw ABR-verzekering afgelopen? Dan moet u de polis verlengen. Maar geen zorgen: wij houden dat graag voor u mee in het oog.
Bovendien bent u meestal ook verzekerd wanneer er nog kleine werken afgerond moeten worden na de voorlopige oplevering. Deze onderhoudsperiode duurt vaak twaalf maanden.
Hoeveel kost een ABR-verzekering?
Zoals bij alle verzekeringen hangt de hoogte van de premie af van verschillende factoren:
- De grootte van de woning.
- De grootte van het risico: een (half)open bebouwing biedt een kleiner risico dan een volledig gesloten bebouwing.
Op zoek naar de meest voordelige premie? Neem gerust contact op met onze adviseurs, ze vinden voor u graag een oplossing op maat.