Hospitalisatieverzekering personeel
Laatste update: 18-07-2024
Op zoek naar een manier om uw personeel extra te belonen? Sluit dan voor hen een hospitalisatieverzekering af. Zo zijn uw werknemers verzekerd als ze moeten opgenomen worden in het hospitaal en worden hun medische kosten door de verzekeraar betaald.
Waarom een hospitalisatieverzekering aanbieden?
Een hospitalisatieverzekering is een extralegaal voordeel. Dat betekent dat het fiscaal interessant is om uw personeel op deze manier extra te belonen, zonder hen meer loon in geld te betalen. Het grote voordeel is dat de fiscus het als een sociaal voordeel beschouwt, zodat uw personeel er niet op belast wordt.
Omdat de verzekering voor het personeel onbelast blijft, kunt u de kosten niet aftrekken. Toch is het ook voor u goedkoper dan het verhogen van het nettoloon: geen van beide partijen moet immers RSZ-bijdragen betalen op de premies.
Wat vergoedt de verzekeraar?
De verzekeraar komt tussen als één van uw personeelsleden in het ziekenhuis moet worden opgenomen:
- Medische kosten bij de ziekenhuisopname.
- De kosten die de verzekerde (uw werknemer) maakt tot één maand voor de opname en tot drie maanden na de opname. Deze dekking kan nog uitgebreid worden tot twee maanden voor en zes maand na de opname.
- De medische kosten voor dertig zware ziekten, ook als er geen opname in een hospitaal nodig is.
Bijkomende kosten bij een ziekenhuisopname zoals tv, telefoon en water, zijn niet gedekt.
Uiteraard is het altijd mogelijk om deze basisdekking verder uit te breiden met bijkomende waarborgen. Daarvoor maken we voor u een offerte op maat op.
Werknemer vult een medische vragenlijst in
De verzekeraar moet natuurlijk een idee hebben van de medische toestand van de werknemers die verzekerd zijn. Daarom kan hij vragen een medische vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst is enkel bedoeld voor de verzekeraar. U mag die als werkgever zelf niet inkijken.
Wat als uw werknemer het bedrijf verlaat?
Normaal wordt uw werknemer alleen door uw hospitalisatieverzekering gedekt, zolang hij bij u werkt. Dat is logisch. Een werknemer die met pensioen gaat, zal dus zelf op eigen naam een privé hospitalisatieverzekering moeten afsluiten. Meer info omtrent het recht van de werknemer op individuele verderzetting vindt u in ons blogartikel.
Wij raden hen dan ook aan een wachtcontract af te sluiten. De leeftijd van het personeelslid wordt dan ‘bevroren’ op het moment dat hij aansluit bij uw hospitalisatieverzekering. Wanneer hij later overstapt naar een persoonlijke polis bij dezelfde verzekeraar, wordt hij verzekerd aan dezelfde leeftijdsvoorwaarden. Het spreekt voor zich dat een dertigjarige betere voorwaarden krijgt bij een hospitalisatieverzekering dan iemand die al op pensioenleeftijd is.
Wat kost het?
De kostprijs hangt af van welke waarborgen u precies kiest (een basispakket of ook een uitbreiding bv. voor tandartskosten) en van het aantal personeelsleden dat u wilt verzekeren.
Ook voor u een goed idee?
Twijfelt u nog? Wij adviseren u de gezondheid van uw personeel ter harte te nemen. De juiste verzekering voor hen afsluiten is alvast een mooi begin. Onze experts stellen u een hospitalisatieverzekering voor op de maat van uw onderneming. En dat tegen een mooie prijs natuurlijk.