De tienjarige aansprakelijkheid voor spelers in de bouwsector
Laatste update: 13-06-2024
Vanaf 1 juli 2018 zijn alle spelers in de bouwsector (woningbouw) verplicht zich te verzekeren voor hun tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verplichting geldt niet alleen meer alleen voor architecten, maar ook voor aannemers, projectontwikkelaars en andere dienstverleners. Deze specifieke verzekering wordt ook wel decenale verzekering of BA10 genoemd.
Niet alleen meer architecten
Tot tien jaar na het aanvaarden (de definitieve oplevering) van de werken door hun opdrachtgever, zijn architecten aansprakelijk. Deze aansprakelijkheid werd ingevoerd door de artikelen 1792 en 2270 van het Burgerlijk Wetboek. Om zich tegen schadeclaims in te dekken zijn architecten verplicht een verzekering af te sluiten, de decenale verzekering.
Een nieuwe wet (de wet Peeters-Borsus) breidt deze verplichte aansprakelijkheidsverzekering uit naar alle spelers in de bouwsector die bij de ruwbouw van woningen betrokken zijn.
Dat zijn niet alleen aannemers, maar bijvoorbeeld ook studiebureaus en monteurs. Twijfelt u of ook u een decenale verzekering nodig heeft, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u met deskundig advies bijstaan.
Geen attest = geen werken uitvoeren
De werken mogen pas van start gaan als alle betrokkenen over een verzekeringsattest beschikken.
Vanaf 1 juli 2018
De nieuwe regels gelden voor alle bouwvergunningen die worden afgegeven vanaf 1 juli 2018.
Waarom de uitbreiding naar aannemers?
De uitbreiding is bedoeld om de bouwheer/opdrachtgever beter te beschermen. Vroeger kon die geen schadeclaim meer indienen wanneer zijn aannemer failliet was. Dat kan nu wel. De verzekeraar zorgt er dan voor dat schadelijders toch nog vergoed worden.
Verzekering voor bouw van woningen
De verzekering is bedoeld voor de bouw van woningen ( > 50% bestemd voor bewoning) die in België gelegen zijn, waarbij de tussenkomt van een architect wettelijk verplicht is. Het gaat dus niet alleen over nieuwbouw, maar ook over ingrijpende renovatiewerken waarbij aan de structuur van het gebouw geraakt wordt, bv. het weghalen van een dragende muur, het leggen van een nieuw dak, funderingswerken.
Werken aan gebouwen die niet hoofdzakelijk voor bewoning bedoeld zijn, bv. bedrijfsgebouwen vallen niet onder deze regels. Daarvoor bent u als aannemer niet verplicht een verzekering af te sluiten. Uiteraard kunt u dat beter wel doen.
Voor welke schade?
Een decenale verzekering dekt schade die betrekking heeft op de stabiliteit, soliditeit en waterdichtheid van de woning. Zuiver esthetische schade en zuiver immateriële schade zijn uitgesloten.
Voor alle werven of per werf?
U kunt als aannemer verschillende formules kiezen:
- Een verzekering per werf/project of een verzekering voor alle werven waarop u werkt.
- Een verzekering per aannemer of één voor alle aannemers en onderaannemers die bij het bouwproject betrokken zijn.
Welke formule kiest u best? Algemeen raden wij meestal een globale verzekering tienjarige aansprakelijkheid woningbouw aan maar stel ons gerust de vraag en we bekijken samen welke formule het best bij u past.
Ook voor werken waarbij geen architect nodig is?
Niet voor alle werken is de tussenkomst van een architect vereist, bv. het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken. Ook de aannemers die deze werken uitvoeren, kunnen zich verzekeren voor hun tienjarige aansprakelijkheid, maar zijn daartoe niet verplicht.
Hetzelfde geldt ook voor dienstverleners uit de bouwsector die geen aannemer zijn en die intellectuele prestaties leveren in verband met onroerend werken.
Posterioriteitswaarborg
De verzekering bevat ook een posterioriteitswaarborg. Dit betekent dat de architecten en aannemers verzekerd zijn tot drie jaar na stopzetting van hun activiteit.
Lees aanvullend ook ons blogartikel "Wat als een bouwpartners het verzekeringsattest Wet Peeters-Borsus niet voorlegt?"
Combinatie met een verzekering ABR
Een combinatie van een polis BA10 en Alle bouwplaatsrisico’s (ABR) is mogelijk. Deze levert naast enkele voordelen ook een premiekorting op!