Laat ons praten
Boek je afspraak

Autoverzekering voor privégebruik

Laatste update: 5-10-2023

U bent wettelijk verplicht een BA-verzekering af te sluiten voor uw wagen. Uw verzekeraar zal bij een ongeval alle schade aan derden vergoeden. Daarnaast kunt u uzelf nog beter beschermen door extra waarborgen in de verzekering toe te voegen.

Een verplichte verzekering

Iedereen die met een auto op de openbare weg rijdt, moet een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) afsluiten. Als u een ongeval veroorzaakt, vergoedt uw verzekeraar de schade aan derden.

Bij het afsluiten van de verzekering krijgt u een “groene kaart” (sinds 1 juli 2020 is dit een wit document). Die moet u steeds bij u hebben als u rijdt. Sinds de wijziging in 2020 mag de groene kaart ook elektronisch bijgehouden worden. De kaart geldt als bewijs dat u verzekerd bent.

Welke schade wordt gedekt?

De verzekering dekt materiële en lichamelijke schade aan ‘derden’:

  • De andere weggebruikers die bij het ongeval betrokken zijn, bv. bestuurder en passagiers van andere voertuigen, maar ook fietsers en voetgangers.
  • De passagiers van uw auto.
  • De beheerder van de weg.

Let dus goed op: in een standaard verzekering bent u als bestuurder van de auto die het ongeval veroorzaakte zelf niet verzekerd. Het is dus belangrijk een bijkomende verzekering af te sluiten zodat u als bestuurder ook zelf verzekerd bent. U bent dan ook gedekt voor uw eigen lichamelijke en materiële schade. Zelfs al u in fout bent.

U bent verzekerd voor de bestuurders die in het contract vermeld staan. Het is dus geen goed idee om vader of moeder als hoofdbestuurder te vermelden als in feite één van de kinderen meestal met de auto zal rijden. U zal inderdaad lagere premies betalen, maar uw verzekeraar kan bij schade weigeren uit te keren.

Beperkte of volledige omnium

Met een omnium bent u nog zekerder. U kunt kiezen tussen een kleine omnium of beperkte omnium en een volledige omnium. U bent dan ook verzekerd voor schade aan uw eigen voertuig.

Een beperkte omnium verzekert u tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren. Bij een gedeeltelijke omnium is er geen vrijstelling van toepassing.

Ook een volledige omnium verzekert u tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren. Daarnaast bent u bijkomend ook gedekt voor schade aan uw voertuig als u zelf in fout bent of als er geen aansprakelijke derde is of gevonden kan worden.

Heeft uw voertuig geen omnium meer nodig? Dan kan u zich ook enkel verzekeren tegen bepaalde natuurkrachten. Onder deze waarborg valt onder andere de schade door hagel en storm. U kan al genieten van deze dekking voor slechts een premie van 5 euro per maand.

Franchise

Belangrijk is ook de franchise of vrijstelling. Die zal namelijk bepalen of u zelf een deel van de schade moet betalen:

  • Bij een vaste vrijstelling draagt u zelf een deel van het risico. U moet dan zelf een deel van de schade vergoeden, tenzij iemand anders aansprakelijk is voor het schadegeval.
  • Bij een Engelse franchise is er geen vrijstelling van toepassing indien het schadebedrag (exclusief btw) hoger is dan de gekozen vrijstelling. Voorbeeld: als de schade 4.000 euro bedraagt, zal je bij een Engelse vrijstelling van 750 euro niks zelf moeten betalen. De verzekeraar vergoedt alle schade.

Hulp bij ongeval of pech

Bij een ongeval heeft u niet enkel nood aan een verzekering die de schade vergoedt. Ook praktische hulp en bijstand kunt u gebruiken. Ook daarvoor bestaat een bijkomende dekking.

Waarvoor kunt u op bijstand rekenen:

  • Het wegslepen van uw wagen bij ongeval of pech.
  • Een vervangwagen.
  • Repatriëring van het voertuig naar België als u strandt in het buitenland.
  • Een vervangwagen in het buitenland zodat u uw vakantie kunt verderzetten.
  • Bijstand als uw auto gestolen wordt.

Rechtsbijstand

Een laatste waarborg die u best in uw autoverzekering voorziet is rechtsbijstand. Bij een ongeval ontstaan er vaak discussies over wie er in fout is. Als er een rechtszaak van komt, kunnen de kosten snel oplopen. Een rechtsbijstandsverzekering komt onder andere tussen in volgende kosten:

  • Erelonen advocaat. U kiest bovendien zelf welke advocaat u verdedigt.
  • Ereloon deskundigen.
  • Gerechtskosten.

Bezit u een oldtimer?

Ook voor de verzekering van deze wagens of motorfietsen kan u bij ons terecht. U dient rekening te houden met volgende voorwaarden die vaak door de verzekeringsmaatschappijen worden opgelegd:

  • Minimumleeftijd van de oldtimer: voor wagens is dit minimum 25 jaar oud, voor moto’s 30 jaar.
  • Gebruik van de oldtimer: de verzekeraar gaat er van uit dat een oldtimer niet voor professionele verplaatsingen en/of voor woon-werkverkeer gebruikt wordt.
  • Gewoonlijk vraagt de verzekeringsmaatschappij dat het hoofdvoertuig (uw wagen voor dagelijks gebruik) ook bij hen verzekerd wordt, in combinatie met uw oldtimer(s).

Wat is de premie voor de verzekering van uw oldtimer(s)? U betaalt een standaardtarief voor de eerste oldtimer. Voor elk bijkomende voertuig geldt een zeer geringe premie.

Wenst u toch een ruimer gebruik van uw voertuig en/of bijstand bij ongeval of pech? Dat is mogelijk mits het behoud van een normale nummerplaat en het in orde zijn met de jaarlijkse technische controle.

Opgelet! Vanaf 01/01/2023 gelden er nieuwe regels voor de inschrijving van een oldtimer. Om een O-kentekenplaat te krijgen, dient de oldtimer de leeftijd van 30 jaar te hebben bereikt. Deze leeftijd geldt niet voor moto’s en bromfietsen (daar geldt nog steeds 25 jaar).

Wat is de prijs voor een autoverzekering voor uw bedrijfswagen?

Hebt u in uw onderneming één of meerdere wagens? Meer informatie kan u terugvinden via volgende pagina autoverzekering professioneel gebruik.

Gerelateerd initiaal logo Nieuws

15-02-2023 De ene autoverzekering is de andere niet

De ene autoverzekering is de andere niet

In dit artikel gaan we dieper in op de concrete inhoud van de omniumverzekering. U zal merken dat de ene autoverzekering de andere niet is!

Lees verder

Meer nieuws

Uw contactpersonen

Hilde Wille Hilde Wille

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 98

Els De Vlieghere Els De Vlieghere

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 58

Katrien Sierens Katrien Sierens

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 78

Monique De Wulf Monique De Wulf

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 09 376 14 10

Axelle Demeester Axelle Demeester

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 26

Ine De Jaegher Ine De Jaegher

Advies, schade en polisbeheer

Stuur een mail
T +32 50 35 49 32

Peggy Van Autreve Peggy Van Autreve

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 08