Laat ons praten
Boek je afspraak

Autoverzekering particulier

Laatste update: 22-07-2021

U bent wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten voor uw wagen. Uw verzekeraar zal bij een ongeval alle schade aan derden vergoeden. Daarnaast kunt u uzelf nog beter beschermen door extra verzekeringen af te sluiten.

Chloë

Online jouw
autoverzekering berekenen?

Dit kan nu snel en volledig digitaal!

Start hier

Een verplichte verzekering

Iedereen die met een auto op de openbare weg rijdt, moet een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten. Als u een ongeval veroorzaakt, vergoedt uw verzekeraar de schade aan derden.

Bij het afsluiten van de verzekering krijgt u een groene kaart. Die moet u steeds bij u hebben als u rijdt. Deze kaart geldt als bewijs dat u verzekerd bent.

Welke schade wordt gedekt?

De verzekering dekt materiële en lichamelijke schade aan ‘derden’:

 • De andere weggebruikers die bij het ongeval betrokken zijn, bv. bestuurder en passagiers van andere voertuigen, maar ook fietsers en voetgangers.
 • De passagiers van uw auto.
 • De beheerder van de weg.

Let dus goed op: in een standaard verzekering bent u als bestuurder van de auto die het ongeval veroorzaakte zelf niet verzekerd. Het is dus belangrijk een bijkomende verzekering af te sluiten zodat u als bestuurder ook zelf verzekerd bent. U bent dan ook gedekt voor uw eigen lichamelijke en materiële schade. Zelfs al u in fout bent.

U bent verzekerd voor de bestuurders die in het contract vermeld staan. Het is dus geen goed idee om vader of moeder als hoofdbestuurder te vermelden als in feite één van de kinderen meestal met de auto zal rijden. U zal inderdaad lagere premies betalen, maar uw verzekeraar kan bij schade weigeren uit te keren.

Gedeeltelijke of volledige omnium

Met een omnium bent u nog zekerder. U kunt kiezen tussen een mini-omnium of gedeeltelijke omnium en een volledige omnium. U bent dan ook verzekerd voor schade aan uw eigen voertuig.

Een gedeeltelijke omnium verzekert u tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren. Bij een gedeeltelijke omnium is er geen vrijstelling van toepassing.

Ook een volledige omnium verzekert u tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren. Daarnaast bent u bijkomend ook gedekt voor schade aan uw voertuig als u zelf in fout bent of als er geen aansprakelijke derde is of gevonden kan worden.

Franchise

Belangrijk is ook de franchise of vrijstelling. Die zal namelijk bepalen of u zelf een deel van de schade moet betalen:

 • • Bij een vaste vrijstelling draagt u zelf een deel van het risico. U moet dan zelf een deel van de schade vergoeden, tenzij iemand anders aansprakelijk is voor het schadegeval.
 • • Bij een Engelse franchise is er geen vrijstelling van toepassing indien het schadebedrag (exclusief btw) hoger is dan de gekozen vrijstelling. Voorbeeld: als de schade 4.000 euro bedraagt, zal je bij een Engelse vrijstelling van 750 euro niks zelf moeten betalen. De verzekeraar vergoedt alle schade.

Hulp bij ongeval of pech

Bij een ongeval heeft u niet enkel nood aan een verzekering die de schade vergoedt. Ook praktische hulp en bijstand kunt u gebruiken. Ook daarvoor bestaat een bijkomende verzekering.

Waarvoor kunt u op bijstand rekenen:

 • Het wegslepen van uw wagen bij ongeval of pech.
 • Een vervangwagen.
 • Repatriëring van het voertuig naar België als u strandt in het buitenland.
 • Een vervangwagen in het buitenland zodat u uw vakantie kunt verderzetten.
 • Bijstand als uw auto gestolen wordt.

Rechtsbijstand

Een laatste extra verzekering die u best afsluit. Bij een ongeval ontstaan er vaak discussies over wie er in fout is. Als er een rechtszaak van komt, kunnen de kosten snel oplopen. Een rechtsbijstandsverzekering komt tussen in al deze kosten:

 • Erelonen advocaat. U kiest zelf welke advocaat u verdedigt.
 • Ereloon deskundigen.
 • Gerechtskosten.

Wat is de prijs voor een autoverzekering voor uw bedrijfswagen?

Hebt u in uw onderneming één of meerdere wagens? Ook daarvoor hebben wij de juiste oplossing: autoverzekering professioneel gebruik.

Gerelateerd initiaal logo Nieuws

21-09-2021 De ene autoverzekering is de andere niet

De ene autoverzekering is de andere niet

In dit artikel gaan we dieper in op de concrete inhoud van de omniumverzekering. U zal merken dat de ene autoverzekering de andere niet is!

Lees verder

Meer nieuws

Uw contactpersonen

Hilde Wille Hilde Wille

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 98

Elien Everaert Elien Everaert

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 46

Els De Vlieghere Els De Vlieghere

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 58

Katty De Baets Katty De Baets

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 50 71 67 35

Katrien Sierens Katrien Sierens

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 78

Monique De Wulf Monique De Wulf

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 09 376 14 10

Axelle Demeester Axelle Demeester

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 26