Blokpolis voor een building
Laatste update: 30-10-2023
Een appartementsgebouw met verschillende mede-eigenaars (VME) kan verzekerd worden via een blokpolis. Het is meestal de syndicus die dergelijke brandverzekering voor het volledige gebouw afsluit. Wat nu concreet de voordelen van een blokpolis zijn en waar u zeker op moet letten, kan u hieronder terugvinden.
Wat is precies gedekt?
De brandverzekering building dekt niet alleen brand, integendeel! Denk bijvoorbeeld ook aan de schade door vandalisme, waterinfiltratie, blikseminslag, stookolie, storm, hagel, glasbreuk, …
Zoals wel vaker het geval is, is een blokpolis maatwerk. Zo kan er gekozen worden tussen verschillende formules:
- Een dekking ‘alle risico’s’: dit wil zeggen dat alles gedekt is wat niet expliciet in de voorwaarden wordt uitgesloten. Dit is de meest uitgebreide dekking en zorgt voor 100% gemoedsrust.
- Een formule met opgesomde dekkingen en waarborgen: deze polis is wat beperkter dan de allrisk-formule maar biedt nog steeds een uitstekende bescherming tegen een iets lagere premie.
Opgelet! Ook tussen twee ‘alle risico’s’ polissen kan er nog veel verschil zijn. Het is perfect mogelijk dat maatschappij A bij een schadegeval tot bijvoorbeeld € 10.000 tussenkomt en maatschappij B ongelimiteerd.
Bij het vergelijken van verschillende offertes of polissen dient u dit steeds in het achterhoofd te houden.
Tip! Het is belangrijk om te kijken wat er precies in de statuten staat. Soms zijn de mede-eigenaars verplicht om een allrisk-polis af te sluiten of worden de verplichte waarborgen opgesomd.
Wat zijn mogelijke uitbreidingen?
Naast de basisdekking zijn er nog verschillende uitbreidingen die, afhankelijk van de omvang van het gebouw, nuttig kunnen zijn:
- Dekking tegen ongevallen: zo beschermt u regelmatige of toevallige helpers van de VME;
- Aansprakelijkheid van de VME of van de syndicus voor schade aan derden;
- Bijstand bij juridische geschillen.
De voordelen van een blokpolis
Waarom een blokpolis verkiezen boven een individuele brandverzekering? Hieronder kan u enkele voordelen van een gemeenschappelijke polis terugvinden:
- Eenvoud: aangezien alle woningen en de gemeenschappelijke delen van het gebouw in één polis verzekerd zijn. Dit zorgt bovendien voor zekerheid.
- Premie: een blokpolis zal vaak goedkoper zijn dan afzonderlijke polissen. Bij een nieuwbouw kan er zelfs een korting van 50% tijdens het eerste verzekeringsjaar van toepassing zijn.
- Snelheid bij schade: aangezien alle appartementen bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn, zal de schadeafhandeling vlotter kunnen verlopen.
Veel gestelde vragen
➭ Moet ik als eigenaar van een appartement dan helemaal geen verzekering meer afsluiten?
Jawel! Via een aparte polis dekt u best de inhoud van uw appartement, bijvoorbeeld tegen diefstal. De persoonlijke inhoud is namelijk niet verzekerd in de blokpolis. Een eigen polis afsluiten bij dezelfde maatschappij als deze van de blokpolis kan, bij een schadegeval, bijkomende voordelen opleveren.
➭ Hoe verzeker ik het gebouw tegen de correcte waarde?
Bij een brandverzekering wil u er zeker van zijn dat de evenredigheidsregel1 niet van toepassing is en dat het gebouw verzekerd is tegen de correcte heropbouwwaarde.
De meeste verzekeraars maken gebruiken van een evaluatierooster om het gebouw in te schatten. Een andere mogelijkheid (afhankelijk van de omvang van het gebouw) is een taxatie door een expert van de maatschappij. Hierdoor bent u er zeker van dat het gebouw voor het correcte kapitaal wordt verzekerd. Indien de verzekering nadien effectief wordt onderschreven betalen sommige verzekeringsmaatschappijen de expertkosten voor de helft terug.
➭ Wat met de handelsruimte in het gebouw?
Geen probleem, deze kan ook meeverzekerd worden. Let wel op, het handelsgedeelte mag slechts een bepaald percentage van het volledige gebouw beslaan. Het maximumpercentage is afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar.
➭ Zijn zonnepanelen en elektrische laadpalen gedekt?
Geef de zonnepanelen en/of laadpalen zeker mee zodat wij de dekking na kunnen kijken. De verzekeringsmaatschappijen vereisen steeds dat de zonnepanelen of laadpalen door een erkende installateur werden geplaatst. Wat betreft zonnepanelen speelt het een rol of deze gemeenschappelijk of individueel zijn. Bij elektrische laadpalen kan de verzekeraar bijkomende info opvragen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een noodstop of sprinklersysteem.
Bijkomende informatie
Wenst u nog bijkomende informatie of een offerte? Aarzel dan niet ons te contacteren via het contactformulier.
Wij staan bovendien open voor de samenwerking met een syndicuskantoor. Gelieve hiervoor contact met ons op te nemen via e-mail.
1 De evenredigheidsregel wordt toegepast wanneer een woning tegen een lagere waarde dan de werkelijke waarde verzekerd is. Het bedrag dat u ontvangt na een schadegeval wordt via deze regel beperkt.