Laat ons praten
Boek je afspraak

Fietsverzekering

Laatste update: 29-08-2019

Als u met uw wagen het verkeer in wilt, hebt u een autoverzekering nodig. Dat is algemeen bekend. Maar wist u dat u ook de fietsers in uw gezin kunt verzekeren?

Zwakke weggebruikers

Fietsers zijn als zwakke weggebruiker helaas vaak het slachtoffer van een ongeval. Misschien bent u daarom ook wel eens ongerust als één van uw geliefden met de fiets de weg op gaat. Met een fietsverzekering kunt u hen extra beschermen.

Vier waarborgen van de fietsverzekering

De fietsverzekering is een verzekering bedoeld voor de fietser zelf. Voor schade die u met de fiets toebrengt aan een derde, komt de familiale verzekering tussen.

De fietsverzekering omvat een:

  • Verzekering voor lichamelijke schade van de fietser.
  • Verzekering voor materiële schade aan de fiets.
  • Verzekering tegen diefstal van de fiets.
  • Pechbijstand.

Zorg er in ieder geval voor dat u de aankoopfactuur van uw fiets bijhoudt. De verzekeraar heeft die nodig om u correct te kunnen vergoeden bij materiële schade of diefstal.

Lichamelijke schade van de fietser

Elk gezinslid dat de fiets gebruikt als bestuurder of passagier is verzekerd.
Raakt u gewond bij een ongeval, dan vergoedt de verzekeraar:

  • Uw medische kosten, bv. operatie, revalidatie, waaronder ook de kosten voor een eventuele prothese.
  • Esthetische schade.
  • Economische en morele schade als u aan het ongeval arbeidsongeschiktheid overhoudt, ongeacht of die blijvend of tijdelijk, volledig of gedeeltelijk is.

Ook bij een overlijden komt de verzekeraar tussen. De verzekeraar betaalt dan de begrafeniskosten en eventueel ook een morele en economische schadevergoeding aan uw nabestaanden.

Let op: sommige verzekeraars stellen een leeftijdsvoorwaarde (meestal vijf jaar) aan de fiets. Oudere fietsen worden dan niet verzekerd.

Materiële schade aan de fiets

Raakt uw fiets beschadigd, dan betaalt de verzekeraar de reparatie van de fiets. Het maakt niet uit hoe de schade werd veroorzaakt: een ongeval, een val, vandalisme, brand door batterij van elektrische fiets.
Als de fiets onherstelbaar is of wanneer de herstelkosten de restwaarde van de fiets te boven gaan (totaal verlies) krijgt u de waarde van uw fiets op het moment van het schadegeval terugbetaald. De verzekeraar gaat ervan uit dat een fiets na het eerste jaar, elke maand 1 % van zijn waarde verliest.

Slijtage en schade door slecht onderhouden worden niet vergoed.

Diefstal

U bent ook verzekerd tegen diefstal. Let wel op: de verzekeraar zal u enkel vergoeden, als u uw fiets voldoende heeft beveiligd, door hem vast te zetten met een goedgekeurd slot. Ook als de fiets van de bagagedrager van uw wagen of uit een aanhangwagen wordt gestolen, hebt u recht op een schadeloosstelling.

Accessoires die aan de fiets vastzitten en op de factuur worden vermeld zijn mee verzekerd. Accessoires die kunnen worden verwijderd, zoals een fiets-gps, zijn niet mee verzekerd. Ook de diefstal van alleen de wielen, of alleen de batterij bij een elektrische fiets, wordt standaard niet vergoed.

Bijstand bij pech

Hebt u te kampen met pech, platte band, een ongeval, diefstal, verlies van sleutels op meer dan één kilometer van uw woning? Dan kunt u beroep doen op de pechverhelping. Het bijstandsteam zet u zelfs weer thuis af.

Heeft u een elektrische fiets?

Omdat elektrische fietsen zowel het fileprobleem als de luchtvervuiling helpen terugdringen, besliste de regering om vanaf 1 juni 2019 fietsen met trapondersteuning vrij te stellen van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering (zoals de “autoverzekering”).

Door hun lagere gewicht en snelheid, heeft een ongeval met een elektrische fiets of een speed pedelec een kleiner impactrisico dan een ongeval met bijvoorbeeld een Bromfiets Klasse A. Toch rekent de regering op uw verantwoordelijkheid als elektrische fietser om een (niet verplichte) familiale verzekering af te sluiten voor privéverplaatsingen. De verzekering van beroepsverplaatsingen valt doorgaans onder de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Ook niet onbelangrijk: elektrische fietsers worden aanzien als zwakke weggebruikers. U krijgt dus alle lichamelijke letsels en kledingschade vergoed in het geval van een ongeval met een zwaarder voertuig. Neem een bijkomende fietsverzekering voor extra bescherming en veiligheid.

Lees ook ons blogartikel over de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor elektrische fietsen, speed pedelecs, hoverboards

Nog vragen?

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

Uw contactpersonen

Hilde Wille Hilde Wille

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 98

Elien Everaert Elien Everaert

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 46

Els De Vlieghere Els De Vlieghere

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 58

Katty De Baets Katty De Baets

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 50 71 67 35

Katrien Sierens Katrien Sierens

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 78

Monique De Wulf Monique De Wulf

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 09 376 14 10

Axelle Demeester Axelle Demeester

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 26

Deze website maakt gebruik van cookies, voor meer info:Ons privacybeleid