Laat ons praten
Boek je afspraak

Hospitalisatieverzekering voor medische kosten

Laatste update: 18-07-2024

Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, wie betaalt dan uw kosten? Uw mutualiteit komt natuurlijk voor een stuk tussen. Maar de dekking van uw ziekenfonds is beperkt. En de kosten van een hospitalisatie lopen al snel op. Met een hospitalisatieverzekering bent u extra verzekerd.

Wat zit er in een hospitalisatieverzekering?

Uw verzekeraar betaalt:

  • Uw medische kosten als u in het ziekenhuis wordt opgenomen.
  • De kosten die u gemaakt heeft tot één maand voor de opname en tot drie maanden na de opname. Deze dekking kan nog uitgebreid worden tot twee maanden voor en zes maanden na de opname.
  • De medische kosten voor ongeveer dertig zware ziekten, ook als er geen opname in een hospitaal nodig is.

Bijkomende kosten bij een ziekenhuisopname zoals tv, telefoon en water draagt u zelf.

Een uitbreiding naar tandartskosten is mogelijk. Daarvoor maken we voor u een offerte op maat op.

U betaalt zelf niets door ons derdebetalersysteem

Een hospitalisatieverzekering werkt met een derdebetalerssysteem. Dat betekent dat het ziekenhuis uw factuur rechtstreeks naar de verzekeringsmaatschappij stuurt. U betaalt dus zelf geen voorschot.

In een hospitalisatieverzekering zit meestal een franchise. Deze som die u zelf moet betalen, wordt afgetrokken van uw vergoeding bij een opname. De vrijstelling geldt per verzekeringsjaar en niet per opname. Als u tweemaal wordt opgenomen in hetzelfde jaar, betaalt u dus maar één keer een eigen bijdrage.

Een medische vragenlijst invullen

Omdat eigenlijk uw gezondheid verzekerd is, wil de verzekeraar natuurlijk uw medische toestand kennen om het risico goed in te schatten. Daarom moet u een medische vragenlijst invullen. Een arts zal op basis van die vragenlijst advies geven aan de verzekeraar. Pas daarna kunt u definitief de verzekering afsluiten. Let op, u mag absoluut niet liegen bij het invullen van deze lijst.

Indien de verzekeraar ontdekt dat u opzettelijk informatie verzwegen heeft, kan zij de volledige polis vernietigen waardoor u volledig zonder dekking valt!

U bent al verzekerd via uw werkgever

Dat kan zeker. Veel bedrijven bieden als extralegaal voordeel aan hun personeel een hospitalisatieverzekering aan. Maar als u ooit een nieuwe job zoekt of wanneer u met pensioen gaat, bent u normaalgezien niet meer verzekerd door de polis van uw ex-werkgever. Dan moet u overstappen naar een eigen privépolis. Meer info omtrent het recht van de werknemer op individuele verderzetting vindt u in ons blogartikel.

Wij raden u dan ook aan een wachtcontract af te sluiten met uw verzekeraar. Wat is dat? Wel, uw leeftijd wordt ‘bevroren’ op het moment dat u aansluit bij de hospitalisatieverzekering van uw werkgever. Wanneer u later overstapt naar een persoonlijke polis bij dezelfde verzekeraar, bent u verzekerd aan dezelfde leeftijdsvoorwaarden. Het spreekt voor zich dat een dertigjarige betere voorwaarden krijgt bij een hospitalisatieverzekering dan iemand die al op pensioenleeftijd is. Het risico dat een dertigjarige moet worden opgenomen in het ziekenhuis is gemiddeld immers lager. Bovendien zal de verzekeraar geen uitsluitingen kunnen inroepen voor aandoeningen die u sinds het afsluiten van het contract hebt opgelopen.

Uw voordeel:

  • Stel dat u in de groepsverzekering stapte op uw dertigste: dan kunt u na uw pensioen een hospitalisatieverzekering afsluiten alsof u nog dertig was, en houdt de verzekeraar geen rekening met uw werkelijke leeftijd. U betaalt dan ook een veel lagere premie.
  • U moet niet opnieuw de medische vragenlijst invullen.

Ook voor u een goed idee?

Twijfelt u nog? Wel, wij hopen natuurlijk dat u deze verzekering nooit nodig hebt. Maar toch adviseren we u of het zekere voor het onzekere te nemen. Laat ons u overtuigen. Onze adviseurs stellen u een hospitalisatieverzekering voor die perfect bij u past. En dat tegen een mooie prijs natuurlijk.

Gerelateerd initiaal logo Nieuws

18-07-2024 Hospitalisatieverzekering behouden verandering job

Hoe uw hospitalisatieverzekering behouden bij een verandering van job?

Welke bescherming geniet u wanneer u van job verandert en wat zijn de voorwaarden voor het behouden van uw hospitalisatieverzekering?

Lees verder

Meer nieuws

Uw contactpersonen

Hilde Wille Hilde Wille

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 98

Els De Vlieghere Els De Vlieghere

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 58

Katrien Sierens Katrien Sierens

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 78

Monique De Wulf Monique De Wulf

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 09 376 14 10

Axelle Demeester Axelle Demeester

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 26

Ine De Jaegher Ine De Jaegher

Advies, schade en polisbeheer

Stuur een mail
T +32 50 35 49 32

Peggy Van Autreve Peggy Van Autreve

Advies en polisbeheer particulieren

Stuur een mail
T +32 9 376 14 08